Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

Vannak halak alga ellen?

Sok helyen hangoztatott tévhit, hogy algaevő halakkal kordában lehet tartani a nem kívánt alganövekedést. Az új akvaristák körében ez a legenda is felerősíti az akvárium karbantartásának elhanyagolását és az algaevő halak etetésének hiányosságait.

Az akváriumban nem kellenek algaevő halak az algák túlburjánzásának féken tartására, sőt ha algaevő halakat telepítünk be, akkor pont nem a gyökerénél kezeljük a problémát. Kis mennyiségű alga minden akváriumban előfordul, ezzel nincs is probléma. A probléma a túlzott elszaporodásukkal van, ami általában a nagy mennyiségű tápanyag felhalmozódás miatt alakul ki.

 A megfelelő szűrés biztosítása, a halak túletetésének elkerülése, a megfelelő számú hal tartása, a rendszeres vízcserék, és az akváriumot érő direkt napfény kerülése a legmegfelelőbb út az alga problémák kezelésére. Ha alga problémáink vannak, akkor ne a tüneteket, hanem az azt kiváltó okokat kezeljük, ellenőrizzük a vízminőséget és a világítást. Ha kis mennyiségű alga megtelepszik az üvegen, akkor azt a legegyszerűbb algakaparóval leszedni és egy kisebb vízcserével eltávolítani az akváriumból. Egy megfelelően karbantartott akváriumban az algaevő halak nem találnak elegendő élelmet, ezért biztosítani kell számukra a megfelelő élelmet.

 Alga tartalmú, vízfenékre süllyedő eleségeket, sőt akár fagyasztott tengeri algákat is lehet manapság kapni, amelyeket kifejezetten az ilyen halak számára árulnak. Sok üzletben ajánlják kezdők számára a Gyrinocheilus aymonieri - Moszatevő márnát, amely ugyan algaevő, de nem társas akváriumba való: a fiatal halak a kevés alga miatt csak éheznek, az idősebb példányok pedig területvédők és agresszívek lesznek, ráadásul elég nagyra is nőnek, sőt a kifejlett halak még a többi hal pikkelyét és a kisebb halakat is megehetik. Ráadásul a felnőtt halak már csak kevés algát fogyasztanak. Az algaevőket ne azért tartsuk, hogy az akváriumot tisztán tartsák, hanem azok szépsége és különleges életvitele miatt. Például a vértesharcsák (Loricariids) egy népes család, amelyben különböző méretű, vérmérsékletű és színezetű algaevő harcsákat találunk, amelyek közül sok alkalmas a társas medencében való tartásra. Természetesen nem mindegyik vértesharcsa algaevő/növényevő, ezért jól nézzük meg, hogy az adott fajnak milyen étrend szükséges. Jól jegyezzük meg, hogy minden halnak szüksége van a megfelelő táplálékra!


Forrás http://diszhal.info/cikkek/6_altalanos_tevhit.php#ixzz2fiL6f3wx

0 512
Sep 23, 2013
Selmeczi Eszter
  • 2561 pont
  • 136 bejegyzés
  • 29 mancs
  • 14 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...