Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

Milyen gőtét válasszunk elsőnek otthonra?

Sokan esnek abba a hibába, hogy egy kis medencével kezdenek, mondván: majd beletanulnak, és akkor jöhet majd a nagyobb is. Így kerül legtöbb gőtetartóhoz elsőként a kis akváriumban is remekül elférő Kínai tűzhasú gőte (Cynops orientalis), ami elsőre nem a legjobb választás. Nem félénk, de szeret elbújni, így nem mindig élvezhetjük látványát. Szárazföldet igényel, és a kiköltözött egyedek táplálása sokaknak gondot jelent. Nagyon sok esetben még az állatkereskedésben sem tudnak a kérdésekre válaszolni ezzel kapcsolatban.

 
Második helyen a valamivel ritkábban, és drágábban beszerezhető faj, a Japán tűzhasú gőte (Cynops pyrrhogaster) áll. Ez a faj viselkedésében nem nagyon tér el az előzőtől, így első gőtének őt se ajánljuk.
 
 
Spanyol bordás gőte: ideális választás kezdők számára
 
 
És lassan a sor végére is érünk, hiszen az alkalomszerűen beszerezhető fajok kivételével, a folyamatosan "piacon" lévő fajok az Axolotl (Ambystoma mexicanum) és a Bordás gőte (Pleurodeles waltl).
 
Az Axolotl, igen kis fényigénye miatt, a gyengén megvilágított akváriumban kezdőként az algával küzdhetünk sokat, és amúgy se egy mozgékony faj. A spanyol bordás gőte véleményem és tapasztalataim szerint, kimondottan kezdőknek való faj. Igaz, hogy viszonylag nagy medence kell számukra (én egy 100x40-es alapterületű, 25cm magas akváriumot készítek 5 egyednek), viszont azt a boltban elfelejtik közölni a leendő tulajdonosokkal, hogy egy medence minél kisebb, annál nehezebb a biológiai egyensúly fenntartása benne.
 
Vagyis ha elsőnek egy viszonylag nagy, vagy közepes méretű medencével kezdünk, sokkal, kevesebb bajlódással jár, és mire tapasztalatokat szerzünk, jöhetnek a kisebb medencék, kisebb fajoknak.
 
De kanyarodjunk vissza a Bordás gőtékhez. Ez a faj rendkívül aktív, érdeklődő, és ugyan 4-6 egyed közül 1-2 el van bújva, mindig van kit nézni az akváriumban. Úszkálnak, mászkálnak szinte egész nap, így bármikor ott ragadhat az ember előttük. Nem igénylik a szárazföldet, így takarításuk, és tartásuk is lényegesen egyszerűbb. A táplálásuk sem okoz problémát, hiszen szinte mindent felfalnak. Egyszóval ideális faj kezdők számára.
 
 
 
A Krokodil gőte vadon befogott példányai kezdőknek nem valók!
 
 
Ha kezdők vagyunk, kerüljük el a vadon befogott egyedeket (kereskedésekben kapható néha pl.: Krokodil gőte (Tylototriton verrucosus). A vadon befogott példányok tartása egy rutinos gőtetartónak is fejfájást tud okozni. De bármilyen fajt is válasszunk elsőre, ami fontos, hogy gőtéink is jól érezzék magukat, és mi is kellemes időtöltést leljünk új hobbinkban.
0 641
Jul 4, 2013
Selmeczi Eszter
  • 2561 pont
  • 136 bejegyzés
  • 29 mancs
  • 14 követő
Címke: Gőte tartása

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...