Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

Milliárdan voltak, hírmondójuk se maradt

Ectopistes migratorius – nem cseng ismerősen? És a vándorgalamb? Az se? Ne essen kétségbe, egy száz éve kihalt fajról van szó, amely a XIX. században még Észak-Amerika egyik leggyakoribb madara volt.
A faj utolsó példánya, a nőstény Martha 1914. szeptember 1-jén pusztult el a cincinnati állatkertben.
A vándorgalamb a modern kori környezetvédelem állatorvosi lova lehetne, ha nem madárnak születik. Így viszont elrettentő példájává vált annak, hogy az emberi tevékenység akár néhány évtized alatt ellenkező irányba fordíthatja azt, amit az evolúció hatmillió évig egyengetett.
A tudományos feljegyezések szerint a vándorgalamb a XIX. században Észak-Amerika egyik leggyakoribb madara volt. A korabeli beszámolók leírják, milyen hatalmas csapatokban repültek: az ég is elsötétült, és olyan zajt csaptak, hogy egymás szavát se lehetett érteni tőlük.
1871-ben a vándorgalambok fészkelőhelye csak Wisconsin államban 2,2 négyzetkilométeres volt. A természettudós A. W. Schroger 136 millióra becsülte a szaporodóképes felnőtt példányok számát. A populáció az 1890-es évek közepére meredeken zuhant, majd eltűnt; a több százmilliós, talán milliárdos nagyságrendben egész Amerikát benépesítő fajból csak néhány tucat példány maradt. A fogságban tartott példányok közül a nőstény Martha volt az utolsó.
Martha száz éve, 1914. szeptember 1-jén pusztult el a cincinnati állatkertben. 29 évet élt, de soha nem rakott egy tojást sem.
0 372
Sep 5, 2014
Zsuzsa Német
  • 604 pont
  • 22 bejegyzés
  • 2 mancs
  • 1 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...