Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

Macska elsősegélynyújtás

Macska elsősegélynyújtás - alapvető tudnivalók

Bárhová megyünk a cicával, lehetőleg mindig vigyük magunkkal a legközelebbi állatorvos nevét és elérhetőségeit. Vészhelyzetben lehet, hogy éppen ez menti meg az állat életét. Elsősegélynyújtáskor fontos, hogy a légutak szabadok, átjárhatóak legyenek: el kell távolítani a hányadékot, a nyálat, a véralvadékot, az idegen testet, a hátraesett nyelvet ki kell szabadítani. Ha a cica nem lélegezne, akkor haladéktalanul meg kell kezdeni az újraélesztést: mesterségesen kell lélegeztetnünk a macskát.


Menete: terítsünk tiszta kendőt az állat arcára, száját zárjuk, a saját kilélegzett levegőnket fújjuk az orrlyukán keresztül a tüdejébe. Ilyenkor a mellkasának meg kell emelkednie, ha ez nem következik be, akkor valamit rosszul csinálunk vagy nem szabad a légút. Percenként nyolcszor kell megismételni a befúvást. Ha az állatnak nem ver a szíve, akkor szívmasszázst kell alkalmaznunk: a cicát az oldalára fektetjük, mellkasát óvatos ritmikus mozdulatokkal összenyomjuk, majd elengedjük. Ennek hatékonyságát a pulzus mérésével ellenőrizhetjük (jól tapintható a pulzus a középső ujjunkkal a comb belső részén, a normál szívverés 120-140/perc.) A szívverés a mellkas bal oldalán érezhető. Sérült állatot csak kosárban szállítsunk, soha ne kézben.

Mit tegyünk, ha...

a macska hányt?

Ha a cicánk hetente egyszer hány, akkor nincs semmi teendőnk, ilyenkor a tisztálkodás közben lenyelt szőrtől szabadul meg. Ha a hányás gyakoribb ennél, akkor gondolnunk kell a gyomor- és bélrendszer, a máj, a vesék, a hasnyálmirigy, a szív, az agyvelő megbetegedéseire, de előfordulhat mérgezés vagy az egyensúlyozószerv zavara is (belsőfül-gyulladás vagy utazási betegség), ezenkívül pszichés okokból is hányhatnak a macskák. Van olyan cica, aki szereti behabzsolni az ételt, és a még emésztetlen táplálékot rendszerint egyből kihányja. Ezt nagyon egyszerűen megakadályozhatjuk: többször adjunk kevés élelmet.Okozhatja a hányást a társakkal való vita vagy egy nyaralás, költözködés, környezetváltozás is. Ha a cica hetente többször hány és nem javul az állapota, akkor forduljunk állatorvoshoz, aki infúzió adásával pótolja a folyadék- és ásványianyag-veszteséget, illetve kideríti a hányás pontos okát, ami lehet például egy a bélcsatornában megakadt idegen tárgy, esetleg fonál is. Ilyen esetek mindig halaszthatatlan műtétet igényelnek.

hasmenése van?

Ha a cicának hasmenése van, akkor diétára kell fognunk. Ennek menete a következő: A hasmenés napján ne adjunk enni az állatnak, csak friss vize legyen. Másnap vízben főtt csirkemellet kaphat főtt rizzsel. Ha két nap múlva sem változik a beteg állapota, akkor forduljunk állatorvoshoz, aki pótolni fogja az elvesztett folyadékot, ásványi sókat, energiát infúzió formájában. Hasmenést okozhatnak: vírusok, baktériumok, paraziták, táplálékallergia, hasnyálmirigybetegség, mérgezések, helytelen táplálkozás stb. Ne feledjük, hogy a hasmenés csak a betegség tünete, így magát a betegséget kell kezelni, nem csak a tüneteit.

étvágytalan?

Betegségre kell gyanakodnunk, ha a táplálékfelvétel módja eltér az átlagostól, ha a macskánk eddig jó étkű volt és most hirtelen nem eszik vagy sokkal lassabban eszik a megszokottnál. Gondolhatunk fogbetegségre vagy szájüregi gyulladásra, ezért vigyük az állatot orvoshoz.

viselkedése megváltozik?

Minden esetben figyelmeztető jel, ha megváltozik a macska viselkedése. Jó, ha feljegyzést készítünk a rendellenességekről, például mikor fordul elő a viselkedési zavar (amelyik napszakban), mi váltja ki stb.

Forrás: 
http://www.haziallat.hu/macska/betegseg-gyogyitas/macska-elsosegelynyujtas/5304/
0 621
Sep 19, 2013
Kovács Ferenc
  • 3362 pont
  • 189 bejegyzés
  • 53 mancs
  • 11 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...