Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

Hogyan tartsunk csincsillát II. ?

Tartás

A csincsillák a természetben szoros társas kapcsolatban, csapatokba verődve élnek. Ezt nekünk is figyelembe kell venni, amikor csincsilla tartásra adjuk a fejünket!                                                     
A csincsilla nem szeret egyedül lenni!


  Annyira nem, hogy a magányos csincsilla depressziós lesz. Igényli a társa közelségét, vakargatják, szeretgetik egymást, halkan motyognak a másiknak. Ne ítéljük magányra kis kedvencünket! Azonos nemű egyedek is jól megférnek egymással, és így nem kell a felesleges szaporulat elhelyezéséről gondoskodnunk! Elsősorban éjszakai életet élnek, de alkalmazkodnak a gazdihoz. Kíváncsiságuk erősebb, ha mozgolódás van a háznál, ők is részt akarnak venni a történésekben! Ha máshogy nem megy, hát megfigyelőként. A ketrecük helyének meghatározásakor azonban nem szabad kifelejteni, hogy éjjel aktívak, így talán nem a hálószobánk a legalkalmasabb helyszín a tartásukhoz. Ideális, ha minden nap ki tudjuk engedni kis kedvenceinket a ketrecükből. Óriási mozgásigényüket, és nem mindennapi kíváncsiságukat tudjuk így könnyebben kielégíteni. Vigyázzunk, nehogy bajba kerüljenek, nehogy megegyenek, megrágjanak valamit! Felügyelet nélkül ne maradjanak ketrecen kívül! Azért ők is igénylik a kényeztetést, de... Ne gondoljuk, hogy bármikor kiélhetjük szeretetünket csincsillánkon! Rendkívül akaratos állat, akit akkor lehet simogatni, vakargatni, ha ő úgy dönt. Sok-sok türelemmel szelidítsük, és az ő esetében nyugodtan folyamodjunk a megvesztegetés eszközéhez. Mindenkinek van gyenge pontja: Őt a hasán keresztül foghatjuk meg, így látványos eredményeket érhetünk el! A csincsillának nincsenek karmai. Így, ha védekezni akar, más eszközökhöz kénytelen folyamodni. Fogait harapásra ritkán használja, ettől nem kell tartanunk, de ha sarokba szorítva érzi magát, rendkívül pontosan céloz és lő: lepisili áldozatát! Ezért sose üldözzük őt, legyünk türelmesek! Másik érdekes módszere, hogy ha hirtelen, erősen elkapjuk és ő ettől nagyon megijed, eldobhatja szőrét, mind egy szálig. A természetben így tud elmenekülni a rá vadászó vadállatok szorításából. A módszer ötletes, és valószínűleg hatásos is, de ha belegondolunk, hogy egy apró félreértés miatt vagyunk kénytelenek együtt élni egy kopasz csincsillával pár hónapig (a szőre visszanő), akkor inkább lássuk be, jobb nem rávetni magunkat. Ha ki akarjuk venni a lakhelyéről, beszéljünk hozzá folyamatosan, és lássa, hogy mire készülünk. Fogjuk meg egyik kezünkkel a farka tövénél, másikkal pedig a hasa alatt. Fogjuk magunkhoz, és bíztató szavak kíséretében nyugtassuk meg, és vakargassuk. Gyorsan belátja, hogy nincs is ennél jobb dolog, és eszébe sem jut a menekülés. Tipp     Amikor csincsillát választunk háziállatul, ne feledjük, hogy nagyon hosszú ideig, 10-15-20 évig kell gondoskodnunk róla!  

Tenyésztés, szaporítás
 

Ellenkező nemű egyedek tartásakor folyamatos utánpótlás érkezésével kell számolnunk. A csincsilla nem túl szapora állat, hisz nagyon sokáig, 111 napig hordja az utódokat. Éppen ezért egy-egy alom kihordása nagy megterhelés a nőstény szervezetének. Ne hagyjuk folyamatosan szaporodni! Lehetőleg az ellés előtt válasszuk szét a szülőket egy időre, és csak pár nappal a kicsik világrajövetele után engedjük vissza a hímet a családjához. Így a mamának biztosítunk 1 hónap regenerálódást az ellés és a következő vemhesség kezdete között. Meg fogja hálálni sok szép egészséges kölyökkel, és az ő hosszú, és kiegyensúlyozott életével! A kicsi csincsillák elbűvölőek! Szőrösen, jól fejletten, nyitott szemmel jönnek a világra. Éppen olyanok, mint a nagyok – csak icipiciben. Egy alomban általában 1-4 kölyök születik. A kicsiket 10-12 hetesen szabad elválasztani az anyjuktól, de legkésőbb 4 hónaposan szedjük szét őket nemenként! Az első vemhesülés idejével várjuk a nőstény 10 hónapos koráig! A nemek meghatározása általában nem nehéz feladat. A hímnek és a nősténynek is van "valami", ami hímvesszőnek nézhető. De nem ez alapján tudjuk megállapítani, hogy egy hölgyet vagy egy urat tartunk a kezünkben. A "pöcök" mérete sem mérvadó, csakis a végbél nyílástól való távolsága! A nőstények esetében, ez az "álhímvessző", közvetlenül a végbélnyílásnál taláható, míg a hímeknél a nyílás és a hímvessző között fél-1cm, vagy nagyobb távolság is látható!  

Ápolás
 

A csincsilla nagyon tiszta állat. Elég, ha minden nap adunk neki egy tálba, vagy dunsztos üvegbe kvarcmentes csincsillahomokot, és ő önfeledt fürdőzésbe kezd! Ezzel tartja tisztán hatalmas bundáját! Karma nincs, így az ő esetében manikürre nincs szükség. Talpát azonban rendszeresen ellenőrizzük, mert könnyen megsérülhet, amikor épp felfedezőúton jár a lakásunkban! - Gond nélküli gondoskodás Az egészséges csincsilla foga sárga és összezárt szájában nem fedik egymást metszőfogai. Ha fogai túl hosszúak, fehérednek, vagy feketednek, azonnal vigyük állatorvoshoz! Állatkánk életét menthetjük meg ezzel!
0 487
Nov 22, 2013
Anna Puskás
  • 969 pont
  • 53 bejegyzés
  • 2 mancs
  • 1 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...