Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

Elkészült az ebola genetikai térképe

A több mint ötven tudós munkája 78 pácienstől származó minták elemzésén alapul.
Tanulmányuk a Science tudományos folyóirat friss számában jelent meg. A tudósok közül öten a járvány elleni harc közben a vírus áldozatai lettek.
A kórokozó a korábbi ebolatörzsekhez képest több mint 300 alkalommal esett át mutáción –mondta Stephen Gire, a Harvard Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője. A genetikai kódon mintegy ötven olyan helyet találtak, ahol a vírus megváltozott a járvány kitörése óta. Egyelőre nem tudják, mit jelentenek ezek a mutációk, de remélik, ezt is sikerül megfejteni.
Gire szerint ez gyorsnak számít az ilyen típusú vírusok mutációs sebességét tekintve. Ez azért aggasztó, mert ahogy telik az idő és terjed a fertőzés, a mutációk révén erősebbé vagy könnyebben elkaphatóvá válhat a kórokozó, de olyan mutációk is lehetnek, amelyek gyengébbé teszik - tette hozzá Pardis Sabeti, a tanulmány másik vezető szerzője.
Erica Ollmann Saphire, az amerikai Scripps Kutatóintézet víruskutatója - aki nem vett részt a munkában - úgy véli, a betegség gyógyszerét kutató szakembereknek alaposan tanulmányozniuk kell a vírus változását, hogy a kezelés valóban hatékony lehessen.
Nincs bizonyíték arra, hogy a vírusnak a jelenlegi járványt előidéző törzse genetikailag veszélyesebb lenne, mint a többi. Valószínűbb, hogy gyors terjedése az életkörülményekre, a társadalmi viszonyokra és más emberi tényezők számlájára írható.
0 578
Sep 5, 2014
Sándor Kiss
  • 504 pont
  • 25 bejegyzés
  • 6 mancs
  • 0 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...