Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

Életmódkalauz Kutyákhoz 3.

Hóimádó kutyák

Ha északon élnek, ezek a kutyák akár extrém helyekre is Önökkel tartanak. Az Amerikai eszkimókutya, az Újfullandi és a Bernáthegyi remekül tűrik a hideg éghajlatot. A spitz típusú kutyákat, mint a Szibériai huskyt, a Szamojédet és az Alaszkai malamutot hideg éghajlatban történő munkára tenyésztették. Ha egy kisebb kutyát szeretne hideg körülmények közé, akkor Pomerániai törpespicc kiváló társa lehet. Ha szeretnénk felmászni kutyástól egy hideg hegy tetejére, erre is vannak kitűnő társak, pl. a Pireneusi hegyikutyák, a Tibeti masztiffok és Bernáthegyik és a Berni pásztorok. 

1. Bernáthegyi
Egy bátor, fennséges kutya, csodás óriás. Nagyon jól alkalmazkodik a hideg körülményekhez. Született nyomkövetők, elképesztő szaglással. Imádnak a hóban játszani a gyerekekkel. Évente kétszer erősen vedlenek és nyáladzanak. Izületi és szívproblémáik lehetnek. Könnyen kifáradnak, de jól taníthatók. 

Aktív életmódhoz illő kutyák

A közös sportolásnak sok előnye van. Akinek van kutyája, azok sokkal egészségesebbek és hosszabb életűek. Az átlag ember heti 30 percnél többet mozognak. Kutya = mozgás = hosszabb élet. 
A pointerek, retrieverek, szetterek és spánielek imádnak futni és keresni, vízben és szárazföldön egyaránt. A munkakutyák, mint pl. a bernáthegyiek, a szibériai huskynak vagy az újfullandinak kihívás kell. A terelőkutyák, mint pl. a németjuhász, a shetlandi juhász vay a border collie inteligensek és kitartóak. Ezeknek a kutyáknak mindig kell valami tennivaló. A kistetsű ölebek általában szobakutyák. A pincsinek, a havanese-nek vagy a törpe foxterriernek mindíg kilóméter hiánya van. A terrierek nagyon kitartóak, imádnak mozgó tárgyakra vadászni. Az airedale és a jack russel terrier igazi mozgásőrült. A kopók, mint pl. a whippet, az afgán agár és az angol agár futásra születtek. Kitartóak és elképesztő távolságokat képesek megtenni. A kopók közül kétségkívül az afrikai oroszlánkutya a legkitartóbb. 

1.Rhodesian Ridgeback (Afrikai oroszlánkutya)
A mozgás a mindene. A futás és az üldözés a mindene. Akár 50 km-t is képes futni, és ha kell le tud teríteni egy oroszlánt is. Hihetetlen bátor. Jól viselik a szélsőséges időjárást. Nagyon barátságosak és könnyen kezelhetők. Napi 1-2 óra mozgás szükséges neki, akkor érzi jól magát, ha sokat edzhet. Ilyen kutyát csak az válasszon, aki maga is mozgásfüggő.

2. Ausztrál juhászkutya.
Fáradhatatlan és nagyon okos. A terelőkutyáknak kell valami probléma, amit megoldhatnak. Nekik nem labda kell, hanem nyáj és egy jó trainer. Nem csak a terelésben, hanem az agilityben is jeleskedik. A frizbiversenyeken is nagyon ügyes. Napi 1 óra intenzív mozgás szükséges neki, nem szobakutya.

3. Alaszkai malamut
Nem fél hallatni a hangját, vonyítása a farkaséhoz hasonlít. A malamut fáradhatatlan, imád futni és elképesztő távolságokat képes megtenni. Szánhúzásra tenyésztették őket, és bár akkor is jól elvannak, ha nem kell ilyen munkát végezniük, de nagyon fontos, hogy mindennap mozogjanak. A malamut tanítása következetességet igényel. Más kutyákkal nem nagyon barátkoznak, ezért ha parkba visszük, szigorúan csak pórázon tegyük.

4. Német rövidszőrű pointer
Egy négy lábon járó energiabomba. Nagyon kitartó, akár több 10 km-t is képes futva megtenni. Sok mozgásra van szüksége. A futás, az ugrás és az úszás sem okoz neki gondot. Rengeteg felesleges energiája van. A pointerek hízékonyak, ezért a gazdinak nagyon oda kell figyelnie, hogy mennyit eszik a kutya és mennyit mozog.

0 353
Mar 21, 2014
Sándor Kiss
  • 504 pont
  • 25 bejegyzés
  • 6 mancs
  • 0 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...