Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

Életmódkalauz Kutyákhoz 1.

Ha kutya vásárláson gondolkodsz, az alábbi pár sort megéri elolvasni. 

Szeret kirándulni, vagy inkább a városban sétálgatni? esetleg most alapított családot, vagy mostanában ment nyugdíjba? Szeret strandolni, vagy inkább a havas hegyekben szeret kirándulni? Minden életmódhoz van egy megfelelő kutyatárs! Aki egy kis plusszt vihet az életébe. 
A tökéletes kutya megtalálása, olyan mint a házasság, ha nem jönnek ki egymással, vagy esetleg más az érdeklődésük, akkor az sosem fog működni. Viszont, ha a pársítás megfelelő, akkor sok örömet szerezhet. A kutya és a saját magunk életvitelének össhangban kell lennie. 

Az első dolog, amit át kell gondolni, hogy hol is élünk. Vidéken? Vagy városban? 
Vidék kedvelő kutyák
Ha Ön vidéken él, akkor nagy az esélye annak, hogy sok időt tölt a szabadban, nagy helye van, és nem szégyenli kimutatni az érzéseit. A vidéki emberek talán egy kicsit lazábbak, és nagyobb helyhez szoktak, kiváncsiak és aktívak. Az a kutya, amelyik szeret vonyítani és csaholni, biztosan vidékre való. Olyan kutyát érdemes választani, aki szeret a friss levegőn futkározni. A vadászatra vagy terelésre tenyésztett kutyák tökéletesen illenek a vidéki élethez ( pl. ausztrál pásztorkutya, rövid szőrű német vizsla). Ezeket a kutyákat munkára tenyésztették, rendkívül aktív fajták és nagy szükségük van az ingerekre. Rengeteg szórakozás vár a kutyákra vidéken ( pl. túrázás, sífutás, vízben apportírozás). Vidéken valószínű, hogy más állatokat is tartanak, ezért szükséges olyan kutáykat választani, ami kijön mondjuk a háziállatokkal is. Sok vadászkutyát, köztük a vizslákat, a szettereket és a spánieleket lovak körül használták, és nagyon jól kijönnek velük.

1. Angol sprinter spániel
Imádja a nagy szabad teret, egyfolytában csak mennének és futnának. Munkára tenyésztették őket, vagyis muszáj vidéken élnie, különben eltompul a jelleme. Tökéletes vadszkutya, hatalmas munkakedvvel. Ha otthonülő típus, eszébe se jusson egy sprinter spániel, hiszen a nevében is benne van, hogy ugráló. Két eltérő sprinter spániel létezik, az egyik a kiállítási típus, amit kimondottan a kutyakiállításokra tenyésztettek ki, a másik a munkakutya, ami tele van energiával. Ha van egy kis tó a ház közelében, vagy medencéje otthon, ne lepődjön meg, ha a kutyája bele akar ugrani, hiszen ezek a fajták imádják a vizet és az úszást. Gyerekekkel szemben kissé alacsony a toleranciaszintjük, ezért felnőtt felügyelete szükséges, ha pici gyermek simogatja a kutyát. Korai szocializáció esetén ezek a problémák kiküszöbölhetőek. 
 

Városlakó kutyák 
Néhány kutyafajta imádja a városi életet, szeretnek a meleg és kényelmes lakásban élni, pórázon sétálni és rengeteg baráttal találkozni nap mint nap. Nagy társaság kedvelők. A leggyakoribb városi kutyák a kistermetű ebek, melyek nem igényelnek olyan sok mozgást (pl. Cavalier King Charles spánielek, Boston terrierek, tacskók, Shi-Tzuk és a Kínai meztelen kutyák) Ha olyan kutyát választanak, amelyek kissé zajosak, szeretik hallani a hangjukat, az zavarhatja a szomszédokat. Tehát Yorkie, a Beagle és a Pomerániai törpespicc nem éppen jó választás a városi életvitelhez a csaholásuk miatt. Van néhány nagytestű fajta, amelyek szintén jól elvannak a városban, ilyen pl. a Dán dog, az Újfullandi, az Agár vagy akár még a Beráthegyi is. Nincs szükség sok mozgásra, vagy a szabadban töltött időre, persze azért sétáltatni kell őket, de ha egy egy nap kimarad azt sem veszik zokon. 

Norwich terrier
Imádja a nagyváros nyüzsgését, mindíg kalandra kész. Szereti a kényeztetést.

Francia bulldog
Tökéletes városi kutyák, rettentő szociálisak, könnyű tartani őket, kevés ápolást igényelnek és iszonyú cukik. Igazi kozmopolita társnak tenyésztették őket. Ha ilyen kutyussal sétál az utcán, biztosan lesznek olyanok, akik megállítják majd és meg szeretnék simogatni, szóval ismerkedni is nagyon könnyen lehet vele. Nagyon barátságosak, de nem igazán aktívak. Meg lehet tanítani nekik néhány trükköt, de a francia bulldogok hirhedten csökönyösek. Nyomott pofija miatt nehezebben veszi a levegőt, és testének lehűtése is több energiát vesz igénybe, ezért nem szabad őket túlhajtani. Nem igényel túl sok helyet, mivel kicsi, könnyen magunkkal vihetjük bárhová. 

Mopsz
A mopsz igen kedves, bájos és társaságkedvelő kutya, amely erősen kötődik gazdájához és a családjához. Nem kíméli magát, de ridegen tartásra nem alkalmas. Igazi családi kutya, amely nagyon élvezi környezete társaságát és figyelmét. Játékos, de nem zajos, bohókás és barátságos. Meglehetősen értelmes és engedelmes fajta. Többnyire csak akkor ugat, ha valami szokatlant észlel. A legtöbb mopsz horkol smile 
FOYLTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás: http://csodabogyo.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1183155
0 349
Mar 19, 2014
Sándor Kiss
  • 504 pont
  • 25 bejegyzés
  • 6 mancs
  • 0 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...