Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

Egy állat, ami olyan nehéz, mint egy elefántcsorda

Elefántcsordányi súlya volt az Argentínában felfedezett új dinoszaurusznak.
A titanoszauruszok közé tartozó új faj 26 méter hosszú és mintegy 60 tonnás lehetett – derült ki egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányából. Korát 75-77 millió évesre becsülik.
A kövületre mér 2005-ben Patagónia déli részén találtak rá. A lelet a titanoszauruszok csoportjának valaha talált legjobb állapotban fennmaradt példánya, csontjainak mintegy 70 százalékát feltárták. 
A vállterület nem tökéletesen kifejlett csontjai arra utalnak, hogy az állat nem volt még felnőtt, mikor elpusztult – írták a tudósok, hozzátéve: elképesztő mennyiségű növényt kellett felfalniuk, hogy ekkorára nőjenek.
„Semmitől nem kellett félnie ennek a háznyi termetű, elefántcsordányi súlyú ősgyíknak. Súlya akkora volt mint egy tucatnyi afrikaielefántnak vagy hét T-rexnek együttvéve” – fogalmazott a kutatást vezető Keneth Lacovara.
Az új faj a Dreadnoughtus schrani nevet a Brit Királyi Haditengerészetnek a 20. század elején épített, páncélozott csatahajóiról és az ásatások egyik támogatójáról kapta.

A faj a növényevő szauropodák, ezen belül a titanoszauruszok csoportjához tartozik, mint a gigászi argentinoszaurusz és más Dél-Amerikában megtalált ősgyíkok. Ám míg a többieknek csak egy-egy csontjára bukkantak a tudósok, az új egyed csontvázának több mint 45 százaléka ép. A csontokból majdnem az egész csontváz rekonstruálható, csak a nyaki csigolyák és a fej egy része hiányzik, ám ezek alapján nagy pontossággal megbecsülhetők a hatalmas állat méretei.
Azt remélik a kutatók, hogy a valaha talált legteljesebb titanoszaurusz-maradvány alapján többet tudhatnak meg ezeknek a kihalt óriásoknak az életmódjáról.
Feltételezik, hogy hosszú időt töltöttek egy helyben állva, 11 méter hosszú nyakukat kilenc méter hosszú farkuk egyensúlyozta ki, „így tudtak lábuk mozdítása nélkül rengeteg falevelet és páfrányt megenni”.

0 565
Sep 5, 2014
Carlos Huarez
  • 965 pont
  • 17 bejegyzés
  • 1 mancs
  • 0 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...