Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

Ausztrália történelme, nevezetességei, állat és növény világa 3.

Az én személyes kedvencem ez a kis szőrös rágcsáló a VOMBAT. Szívesen háziasítanék egyet, bár lehet, hogy nem örülnék ha kinyírná a hátsókertet, merthogy ő bizony földlakó, és nagyon komoly üregrendszert ás magának. Az én kertem pedig ezt nem viselné. De komolyan nem ő a legcukibb a viágon? .... hát nekem de . 

Vombat
 

Külső megjelenése a medvékre emlékeztet: robosztus felépítésű, csökevényes farkú állat. Szőrzete igen dús, talpuk széles és csupasz, karmaik lapítottak és erősek, ásásra alkalmasak. Testhossza 100-110 cm, a kifejlett állatok testtömege akár a 30 kg-ot is elérheti.
  Tág üregeket, és hosszú folyosókat ásnak, a nappalt ezekben töltik. Csak az est beállta után bújnak elő odújukból. Mozgásuk lassú, nehézkes. Egy vombatot igen nehéz szándékától eltéríteni. Ha akadály kerül elébe, azon fáradságot és időt nem kímélve hatol át. Táplálékul elsősorban kemény, szívós levelű fűféléket fogyaszt, de a kiásott gyökereket is szívesen fogyasztja. Fogai és karmai alkalmasak védekezésre is, de erre ritkán használja. Állatkertben könnyen tartható, gyorsan megszelídül.  

Kacsacsőrű emlős
 

Kelet-Ausztráliában élő, részleges vízi életmódot folytató különös kinézetű tojásrakó emlős.   Amikor az első példány az 1798-ban Angliába került (több hónapos tengeri út után), sok tudós egyszerűen ügyes hamisítványnak tartotta a maradványokat, amiket mintha egy hód farkából, egy vidra törzséből és egy kacsaféle csőréből fabrikáltak volna össze. További, jobban tartósított példányok láttán azonban el kellett fogadniuk, hogy a természet ilyen teremtményeket is képes "produkálni". További meglepetéseket okoztak azok az aranyásók, akik beszámoltak róla, hogy a nőstények tojásokat raknak. E hihetetlennek látszó tulajdonságai miatt első latin neve az Ornithorhynchus paradoxus volt.   A kacsacsőrű emlős kb. 50 cm hosszú állat. Áramvonalas testalkata a hódéra emlékeztet, ám széles és lapos szájszerve ("csőre") a kacsáéra hasonlít (viszont nem szaruból, hanem kemény bőrből van, és ennek megfelelően érzékenyebb). Fogai sincsenek (csak az újszülötteknek). Testtömege 700 és 2400 g között változik: a hímek nagyobbak, mint a nőstények. A hímek hátsó lábaikon "sarkantyúkat" (avagy "fullánkokat") viselnek, és azokhoz méregmirigy csatlakozik: a sarkantyúkat vetélkedéseikben használják. A méreg nem veszélyes, de rendkívüli fájdalmat okoz, amit fájdalomcsillapítók (közéjük értve a morfiumot is) sem mérsékelnek. Valószínűsítik, hogy a kacsacsőrű emlős mérge közvetlenül a fájdalomreceptorokra hat. A részlegesen vízi életmód eredményeként ujjai között úszóhártya alakult ki. A vízben főleg lapos, a hódokéra emlékeztető farkával hajtja magát.  

Hangyászsün

Ausztrália és Tasmánia erdős, bozótos, sivatagos területein honos. Erdők, bozótosok és sivatagok lakója.   Testhossza 35-53 centiméter, testtömege 2500-6000 gramm. Sündisznószerű állat, hosszú fogatlan szájszervvel és hosszú, ragadós nyelvvel. Ami az emlősöknél ritkaság, méregmiriggyel is rendelkezik. Ha megtámadják, összegömbölyödik és tüskéi megvédik a ragadozóktól, vagy beássa magát a homokba.   A hüllőkhöz hasonlóan tojással szaporodik. Júniustól szeptemberig egy lágyhéjú tojást rak, melyet a nőstény 10 nap alatt költ ki, majd az erszényében nevel fel.  
Forrás: http://people.inf.elte.hu/anthriel/ausztralia/oldal5.html
0 1002
Feb 14, 2014
Letti Lovejoy
  • 1735 pont
  • 87 bejegyzés
  • 16 mancs
  • 2 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...