Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

Ausztrália történelme, nevezetességei, állat és növény világa 2.

Kenguru    

Ha azt mondom Ausztrália, mindenkinek először a kenguru jut az eszébe. Na jó, majdnem mindenkinek. Most a legnagyobbról lesz szó, ugyanis a kenguruk közül a vörös óriás kenguru nő meg a legnagyobbra. Mivel egész éltük során folyamatosan növekszenek, az öreg hímek igencsak tekintélyes méretűvé válhatnak. A nőstények általában 1 m hosszúak, a farkuk majdnem mégegyszer ennyi; a hímek ennél picit hosszabbra nőnek meg. Érdekes módon inkább a tömegük múlja fölül jóval a nőstényekét, hisz a 66 kilós hímhez képest a nőstény csak 26-27 kg-ot nyom. Ha már a súlyoknál tartunk: ennek a méretes állatnak a kicsinye mindössze 28 grammosan születik, így az anyja hozzá képest 30000-szer nehezebb. Egyszerre csak egy kölyköt ellik a 33 napos vemhesség után, de az ezt követő időszakban a kicsi egy teljes évet tölt az erszény biztonságában.
  Furcsa ugráló mozgása alapján hiba lenne lebecsülni, ugyanis erős hátsó lábain szökdécselve akár a 40 km/órás sebességet is képes elérni, kiváltképp amikor üldözik. A gyors haladás közben vaskos-izmos farkával egyensúlyozza magát. Hihetetlen micsoda rugói vannak. Hogy mekkorát képes ugrani? Hosszában 8 métert, magasságban akár 3 métert is. Ezzel kapcsolatban hallottam egy érdekességet kedvenc állatkerti kalauzomtól. Szóval arról van szó, hogy a kenguru izületei és izomzata olyan módon alakult ki, mint amibe be van építve egy rugó, ami felhasználja az ugrások alatt keletkező plussz energiákat. Egy bizonyos sebességig, minél gyorsabban halad, az annál kevésbé fárasztó számára, azaz rendelkezik egy utazósebességgel, ami számára optimális. Persze azért van felső határ, de így is roppant érdekes tulajdonság. Képzeljük el hogy kevésbé fáradunk futás közben, mintha sétálnánk.
 
Koala

A koala valamennyire hasonlít a vombathoz (legközelebbi élő rokonához), de a bundája vastagabb és puhább, a füle pedig sokkal nagyobb. A súlya 5 kg (kicsi, északi nőstény) és 14 kg (nagy, déli hím) között van. Általában nem zajosak, de a hím koalák hangos figyelmeztető hívójelet bocsátanak ki, amely a párzási időszakban egy kilométerre is elhallatszik. A koalák élettartamáról kevés megbízható adat áll rendelkezésre. Mindenesetre jegyeztek fel olyan koalát, amely fogságban megérte a 15 évet. Mivel a koala étrendje elég alacsony tápértékű, energiát takarít meg azáltal, hogy szokatlanul kicsi az agya: a koponyaüreg 40%-át folyadék tölti ki.   A koala majdnem kizárólag eukaliptuszlevelekkel táplálkozik. A vombathoz hasonlóan, a koalának is igen lassú az anyagcseréje a többi emlőshöz viszonyítva. Naponta kb. 20 órát mozdulatlanul töltenek, az idő nagy részében alszanak is. A nap minden szakában, de főleg éjjel esznek. Egy átlagos koala naponta 500 gramm eukaliptuszlevelet fogyaszt el, finom pasztává rágva lenyelés előtt. A koala többféle eukaliptusz levelet is eszik, de határozottan előnyben részesít néhány fajtát. A koalák majdnem teljesen a fákon élnek. Nem készítenek fészket, hanem a fa ágán alszanak. Általában lassan mozognak, de ha szükséges, gyorsan is tudnak mászni. Át is tudnak ugrani egyik fáról a másikra, ha elég közel vannak. Hosszabb utakat a földön tesznek meg. Veszélyhelyzetben meglepő gyorsasággal galoppoznak a legközelebbi fáig, ahol biztonságos magasságig felmenekülnek. Ott aztán türelmesen megvárják, amíg a támadó elmegy.
0 518
Feb 13, 2014
Letti Lovejoy
  • 1735 pont
  • 87 bejegyzés
  • 16 mancs
  • 2 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...