Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

A kutyák ivartalanítása

A kutyák ivartalanítását hazánkban még ma is nagyon sok tévhit övezi. Tőlünk nyugatabbra már természetes, hogy a nem tenyésztési célokra szánt kedvenceket (akkor is, ha fajtatiszta, törzskönyves, drágán vett állatról van szó!) már kölyökkorban ivartalaníttatják, kanokat és szukákat egyaránt, hogy megelőzzenek számtalan betegséget és persze a nem kívánt szaporulatot. Vegyük sorba, miért is jó, ha ivartalaníttatjuk kutyáinkat.

Miért jó a kutyának?

Sokan még manapság is azt hiszik, hogy a szukáknak szükségük van arra, hogy életükben legalább egyszer kölykeik legyenek, vagy hogy tüzeljenek. A tudomány (és számtalan gyakorlati példa) azonban már bebizonyította, hogy ez nem igaz! Sem fizikailag (egészségileg), sem lelkileg nincs szükségük a szukáknak se a tüzelésre, se a párzásra, se az ellésre. Kutyákban a nemiség nem tudatosul úgy, mint az emberekben, a szaporodással kapcsolatos viselkedésformákat náluk a hormonok irányítják, ebből adódóan nemi hormonok hiányában igényük sem lesz a párzásra, szaporodásra, úgy is mondhatnánk, hogy nem fog hiányozni nekik, amitől úgymond megfosztjuk őket. Különösen igaz ez az ivarérés előtti (4-6 hónapos korban elvégzett) ivartalanításra, ami egyébként a legideálisabb időszak a műtétre. A kutyákat ebben a korban viseli meg a legkevésbé az altatás illetve az operáció, fiatal szervezetük nagyon gyorsan regenerálódik, ilyenkor a felépülés, sebgyógyulás látványosan gyors, a műtét kockázata és nem mellesleg a költsége pedig a lehető legkisebb.
De beszéljünk most már a konkrét előnyökről is. Egyrészt a felesleges szaporulat megelőzésének ez a legbiztosabb (nehéz egy tüzelő szukára megfelelően vigyázni!) és legbiztonságosabb (a különböző hormonális beavatkozások: injekciók, tabletták súlyos mellékhatásokat okozhatnak!) módja, másrészt súlyos, sokszor végzetes betegségeket is megelőzhetünk az időben elvégzett ivartalanítással.
Idősebb szukákban gyakran alakul ki emlődaganat, amely áttéteket képezhet a tüdőbe, és így a költséges és kockázatos műtéti eltávolítás ellenére is az állat pusztulását okozhatja. Fiatal korban elvégzett ivartalanítással azonban az emlődaganat megelőzhető! Szintén gyakori és súlyos betegség középkorú, idős szukákban a méh gennyes gyulladása (pyometra), amely a bármely életkorban elvégzett ivartalanítással biztosan megelőzhető, akárcsak a kevésbé súlyos, de sokszor kellemetlen álvemhesség is. És még folytathatnánk a sort jónéhány ritkább kórképpel….
 

A kanok herélésével is számtalan probléma és betegség előzhető meg, mint például a heredaganatok, a here gyulladásos betegségei és sérülései, a prosztata megnagyobbodása, és az ebből fakadó vizelet- és bélsárürítési zavarok, a hormonfüggő végbélkörnyéki daganatok stb. Időben elvégzett műtét esetében emellett jelentősen csökken a szökési, kóborlási vágy és a többi kannal szembeni agresszió, ezáltal a balesetekből, verekedésekből származó sérülések, fertőzések esélye is lecsökken.
Hátrányként nagyon kevés dolgot tudunk csak felhozni. Sokan említik az elhízást, amelyről azonban tudni kell, hogy egyáltalán nem törvényszerű, egyes kutyákban (de nem is mindegyikben) a hormonális változások miatt valóban megnő a hajlam a hízásra, de ez a táplálék mennyiségének vagy energiatartalmának a csökkentésével jól kontrollálható. Vagyis a gazdin múlik, hogy elhízik-e a kutyája a műtét után!
Ivartalanított szukákban nagyon ritkán, de előfordulhat idősebb korban inkontinencia, azaz akaratlan vizeletcsepegtetés, ez azonban gyógyszerrel rendszerint jól kezelhető, és egyáltalán nem bizonyított, hogy az ivartalanítással összefüggésben lehet.
Enyhe viselkedésbeli változások esetenként előfordulnak, ezek azonban inkább előnyösnek tekinthetők. A kölyökkorban ivartalanított állatok tovább maradnak játékosak, kevésbé lesznek agresszívek fajtársaikkal szemben, a később műtött kutyák pedig nyugodtabbá, ragaszkodóbbá válhatnak.
És ha valakit még mindig nem győztünk meg, még egy érv: statisztikai adatok bizonyítják, hogy a fiatalon ivartalanított állatok hosszabb ideig élnek!

Miért jó a gazdinak?

Abban talán minden kutyabarát egyetért velem, hogy ami jó a kutyának, az jó a gazdájának is, az eddig felsoroltak mellett azonban van még néhány jelentős tényező a gazdi szemszögéből.
A tüzelő szuka biztonságos elzárása a kan kutyáktól nem egyszerű feladat. A kanok meglepő messzeségből is megérzik az ivarzás szagát, és mindent megtesznek, hogy eljussanak a nőstényhez, csak a négy fal közé zárt, vagy a bombabiztos, alul-felül is sűrű kerítéssel védett kennelekben lévő szukák vannak biztonságban. Láttam már kistestű kutyát macskamódra megmászni a drótkerítést, és falusi (nem idomított) német juhászt helyből, könnyedén átugrani a közel 2 méteres palánkot. És ha kiengedjük szukánkat a biztos helyről (célszerű csak pórázon), egy pillanatra se téveszthetjük szem elől, hiszen percek alatt megeshet a baj! Ha nem kifejezetten tenyészszukáról van szó, mindezeket a nehézségeket lényegesen egyszerűbb elkerülni az ivartalanítással.
És arról se feledkezzünk meg, hogy ha kedvencünk a baleset után röpke két hónappal meglep minket vagy fél tucat (rendszerint keverék) kiskutyával, akkor ezeknek a kis jövevényeknek a sorsáért is mi leszünk a felelősök! A szuka gazdájának a feladata gondoskodni a táplálásukról, egészségügyi ellátásukról (féreghajtások, oltások) és ami a legnehezebb: megfelelő gazdát, otthont találni nekik! Mindezek költségei messze meghaladják egy ivartalanítási műtét árát!
Itt jegyeznénk meg, hogy ha megtörtént a (nem tervezett) párzás, még akkor sem késő elvégezni a műtétet, a vemhesség első heteiben ez szinte semmiben sem különbözik az eredeti operációtól. Nem jár nagyobb kockázattal a szuka számára, nem nehezebb az operatőr számára, kiskutyákról pedig még nem beszélhetünk, hiszen még csak mikroszkópikus sejtcsoportok vannak a méhben.
Még egy apróság: a tüzelő szuka hüvelyéből vér csepeg, ami egy lakásban tartott kis kedvenc esetében sok kellemetlenséget is okozhat a gazdinak.
Kanok esetében a legfőbb előny a gazdi számára, hogy megelőzheti vagy legalább csökkentheti az agressziót és a szökési kedvet, ezzel sokat tehet kutyája egészségéért és saját nyugalmáért is. Fiatalon, ivarérés előtt műtött kutyák nem akarnak majd dominanciaharcot vívni minden más kannal mérettől függetlenül, nem alakulnak ki olyan rossz szokások, mint például a gazdi lábán lovaglás, illetve az elszökés is jóval ritkább. (Mivel az elcsavargásnak számos más oka is lehet, pl. unalom, túl fejlett vadászösztön, vagy idősebb kutyától tanulja el a fiatalabb, ezért nem védhető ki biztonsággal csupán az ivartalanítással.) Idősebb korban műtött kanokban ezeket a rossz szokásokat rendszerint már csak enyhíteni tudjuk a műtéttel, az évek alatt rögzült magatartásformák sajnos nem tüntethetők el teljesen.
A legtöbb kan kutya tulajdonosa már beletörődött, hogy a sétán mindig azt kell figyelnie, jön-e szembe másik kutya, és hogy vajon fiú-e vagy lány, ahhoz, hogy időben el tudja kerülni az összecsapást, ez az állapot azonban javítható, illetve megelőzhető!

Miért jó állatvédelmi szempontból? 

Minden kutyatartó és minden jóérzésű ember szíve összeszorul, ha meglátja az úton az elgázolt kutyák tetemét, vagy a sérülten, kiéhezve kóborló állatokat, vagy éppen az út mellett dobozból árult, vacogó kölyköket. A legtöbben úgy hiszik, nem tehetnek ez ellen semmit, nincs rá idejük, pénzük, energiájuk, hogy segítsenek ezeken a szerencsétlen jószágokon. Pedig van valami, amit minden kutyatartó könnyedén megtehet: ivartalaníttassa saját kutyáját!
Hiszen gondoljuk csak végig, hogy kerülnek ezek a kutyák az utcára? Jó részük nőstény után koslató kan, vagy éppen párt kereső tüzelő szuka, akiknek ugyan van gazdájuk, de a hormonok kiűzték őket az otthonukból. Szerencsés esetben hazatalálnak idővel, rossz esetben azonban elvesznek vagy balesetet szenvednek az utakon. Az utcákon kóborlók másik része olyan gazdátlan kutya, rendszerint véletlen párzásból származó alom gyermeke, aki soha nem is kellett senkinek, és kicsi esélye van, hogy valaha is szerető otthonra találjon, hiszen rajta kívül még sok-sok ezer fajtársa vár ugyanígy gazdára a menhelyeken, a gyepmesteri telepeken és ezeken kívül is.
0 450
Jun 8, 2014
Tamchi Kedves
  • 426 pont
  • 18 bejegyzés
  • 4 mancs
  • 0 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...