Mi is az a kedvencem.hu?

Egy közösség kutyákról, macskákról, házi kedvencekről. Egy oldal, ahol Te és a Kedvencedeid állnak a középpontban.

Légy aktív tagja a közösségnek!

Ossz meg fotókat. Beszélgess. Posztolj. Mancsolj. Legyen a kedvenced mindenki kedvence.

A kutyák és a 4 Ős elem IV.

TŰZ

Kipling farkasai Piros Virágnak nevezték: ez a tűz, amelytől minden állat retteg. A kutya azonban más, mint a többi: élvezettel nyúlik el a kandalló előtt, otthon érzi magát a pásztortűz mellett, és ha kell, szembeszáll a lángokkal, hogy életet mentsen. Hogy miért más? Talán azért, mert a kutya már nem is egészen állat... A tűz valamennyi állat számára ellenség. Léteznek persze oroszlánok és tigrisek, amelyek a cirkusz porondján tüzes karikákon ugrálnak keresztül, látszólag félelem nélkül, de ezeknek nem barátja a tűz: éppúgy rettegnek tőle, mint vadon élő társaik, csakhogy az embert még jobban tisztelik. A kutya azonban más. No, nem mintha a tüzes karikán való átugrás neki élvezetet okozna - ezt azért túlzás volna mondani. De nem fél a tűztől - legalábbis nem jobban az indokoltnál. Hiszen valljuk be, a Piros Virágot még mi sem tudtuk tökéletesen megszelídíteni: a tűz egy kicsit még az ember számára is megmarad félelmetes ellenségnek.

Ketten a tábortűz mellett

Eric Knight felejthetetlen Lassie-jéről olvashattuk, hogy esténként a kandalló előtt feküdt, és gazdájával együtt hosszasan nézte a tüzet. Nekem sohasem volt ugyan kandallóm, de átéltem mégis ezt az érzést számtalanszor, amikor elmaradhatatlan kísérőmmel, Hasszánnal ültem a tábortűz mellett. Volt, hogy megrögzött vadkempingesként úgy aludtunk el a sátor előtt: én pokrócba csavarodva, ő meg oldalát a hátamnak szorítva - mintha rideg pásztorok késői leszármazottai volnánk. Nem volt benne semmi félelem: emlékszem, egyszer egy másik kutya rámordult a tábortűz túlsó oldaláról, s ő egyetlen ugrással lendült át a lángok fölött, hogy megleckéztesse a szemtelen ifjút - meg is ijedtem eléggé, kutyám pedig az egyik hátsó lábával belelépett a parázsba, és hetekig sántított utána, de ez sem vette el a kedvét a tábortüzes kalandoktól.    

Kutyameleg


Valami lehetett a tábortűzben, ami elvarázsolta az öreg harcost, mert a meleget, havasi kutya lévén, egyébként nem állhatta. Bent a lakásban soha nem fordulhatott volna elő, hogy a fűtőtest mellé heveredjen: mindig a leghűvösebb helyet kereste. Nem így tömpe orrú utódja, Kimber, aki fiatalabb korában a gázkonvektorhoz is képes olyan közel feküdni, hogy olykor attól tartottam, menten kigyullad. Pedig amúgy a nyári forróság a boxernek sincs ínyére: lihegve kapkodja a levegőt, és akkor boldog, ha egy pocsolyába hasalva hűtheti magát. Nem túlzás tehát, ha "kutyamelegről", azaz kánikuláról beszélünk, amely egyébként a nevét valóban a kutyáról, pontosabban a Nagy Kutya csillagképről kapta, melynek legfényesebb csillaga, a Szíriusz június derekán, a rekkenő hőség idején egyszerre kel fel a Nappal.

Szerelem tüze ég...


Van aztán olyan "tűz" is, amely nem hagy hidegen egyetlen kutyát sem: az ivarzás, vagyis tüzelés, amelyen minden szuka átesik évente kétszer (illetve egyes igen ősi fajták, mint például a basenji csak egyszer). Az elnevezés találó, hiszen a nőstény kutya testhőmérséklete valóban megemelkedik ilyenkor, a kanokban pedig a szerelem tüze gyúl ki, így aztán tényleg elmondható, hogy a teljes kutyatársadalom lángokban áll. Még az olyan higgadt kutya-arisztokraták sem maradnak mentesek a hévtől, mint amilyen öreg bernim volt, ki hivatalos lerszármazottain kívül számtalan törvénytelen gyermeket is nemzett a környék nagytestű keverék-hölgyeinek, kiknek gazdái azon a véleményen voltak, hogy ha már úgyis megesik a dolog, hát inkább legyen a környék legszebb és legokosabb kutyája a kölykök apja, mint bárki más - és az öreg bajnoknak nem is volt ellenvetése...

A tűzbe mennek értünk


De térjünk csak vissza az igazi tűzhöz! Én magam ugyan soha nem tanítottam egyik kutyámat sem arra, hogy tüzes akadályokat küzdjön le, de mindig csodálattal töltött el az a halálmegvető bátorság, amellyel a különlegesen képzett mentőkutyák behatolnak az égő házba, oda is, ahová ember már reménytelennek találná a bejutást. Egyike ez azoknak a dolgoknak, amelyek a kutyát a többi háziállat fölé emelik: ugyan, melyik volna az rajta kívül, amelyik fizikai kényszerítés nélkül az életét kockáztatná értünk? Számtalan feladat van persze, amelynek veszélyességével a kutya nem lehet tisztában, s naiv lelkesedéssel, szinte szórakozásból hajtja végre, de a tűz más: azt nem lehet ártalmatlan játéknak tekinteni. És a kutyák bizonyították számtalan meleg helyzetben, hogy tűzbe mennek értünk, legyen az akár az égő házak üszkös gerendáinak lobogó lángja, akár az ellenséges fegyverek torkolattüze.

A hűség örökmécsese


Hogy miért is van mindez? Talán éppen egy réges-régi tűz emléke okozza: azé az ősi tábortűzé, melyet óvatosan, először távolból keringve, később egyre inkább felbátorodva közelített meg néhány farkas. Ott estek át a tűzkeresztségen, a barlang szájánál, hogy aztán velünk maradjanak mindörökké, s kísérjenek tűzön-vízen át. És ha hűséges szemeikben fájdalmasan hamar ellobban is az élet szikrája, e sok évezredes barátság lángjai mégsem hamvadnak el soha.          
Tűzikutyák A tűzikutya nem igazi kutya - még csak nem is állat. Kicsiny, kovácsoltvasból készült állvány ez, melyet egykor nyitott tűzhelyeken használtak a tűzrakáshoz. A fahasábokat hozzá támasztották, hogy könnyebben lángra kapjanak. A formája valamelyest tényleg kutyára emlékeztet: négy vagy három kurta lábon áll, s vízszintes "háta" az egyik végén nagyjából derékszögben felfelé hajló "nyakban", végül "fejben" folytatódik. Voltak egyszerűbb és bonyolultabban megmunkált, cirkalmasabb darabok; néprajzi múzeumokban, például a Szentendrei Skanzenben jó néhány látható belőlük.
0 488
Oct 25, 2013
Sándor Forák
  • 556 pont
  • 26 bejegyzés
  • 2 mancs
  • 0 követő

Legyél Te az első hozzászóló

Loading...